Stage bij Klomps

Datum: 2 februari 2021

Beste lezers,

Mijn naam is Mehdi Kock en ik volg de studie Bouwkunde aan de HAN in Arnhem. Momenteel zit ik in het tweede leerjaar. De opleiding Bouwkunde is in het begin nog vrij breed, dit gaat van het ontwerpen van een duurzame woning tot de uitvoering hiervan. Het is dan ook de bedoeling dat we aan het eind van het tweede leerjaar een richting kiezen waar we in willen afstuderen. Om een goede indruk te krijgen van de verschillende richtingen start je het tweede leerjaar met een half jaar stage. Deze stage is opgedeeld in twee keer tien weken, waarvan één een voorbereidende en één een uitvoerende stage is. Voor mijn uitvoerende stage heb ik gekozen voor Bouwbedrijf Klomps. Dit bedrijf was niet helemaal onbekend voor mij, ik heb immers dichtbij gewoond en zag in mijn omgeving meerdere malen bordjes van Klomps staan bij bouwprojecten. Deze projecten spraken mij aan. Zodoende heb ik de site van Klomps bezocht. Hier heb ik wat over het bedrijf gelezen en bekeken waar ze op dat moment mee bezig waren.

Voor mijn stage ben ik terechtgekomen bij het project ‘Plan Hutten Zuid’, waar we bezig zijn met het realiseren van twaalf woningen. Voor mij was het vooral van belang om veel praktijkervaring op te doen. Na mijn opleiding te hebben afgerond wil ik me namelijk met de uitvoering bezighouden. Met de uitvoerder heb ik mijn werkzaamheden besproken waarna ik elke dag met veel plezier naar de bouw ben gegaan. Binnen het bedrijf heb ik met verschillende mensen mogen werken die allemaal de tijd en moeite namen om mij de kneepjes van het vak te leren. Mijn werkzaamheden varieerden nog al, om een voorbeeld te noemen: Ik heb het leggen van de schilvloeren van A tot Z uitgewerkt. Eerst ben ik bezig geweest in de keet om me te verdiepen in het zetten van de stempels voor de verdiepingsvloeren. Ik heb de toegestane afstand tussen de stempelrijen en het aantal stempels in acht genomen en aan de hand daarvan heb ik de stempelrijen en het aantal stempels in de vloerentekening weergegeven. Vervolgens heb ik onderzocht hoe de verschillende vloeren moeten worden aangehaakt door middel van een vier-, zes- of achtsprong. Tevens heb ik de hoeveelheid beton mogen uitrekenen, dit waren enkele van de vele werkzaamheden die ik heb mogen uitvoeren. Al deze werkzaamheden heb ik ook in de praktijk uit mogen werken, dus ik ben niet alleen betrokken geweest bij de voorbereiding, maar ik heb ook een steentje bijgedragen aan het realiseren van de verdiepingsvloeren.

Ik kan terugblikken op een zeer leerzame en leuke stage bij Klomps.

 

Meer nieuws