Planontwikkeling

Renkum – 45 woningen Optimum Plus

Voor Woningcorporatie Vivare heeft Optimum Plus in Renkum 45 nieuwbouwwoningen gerealiseerd die (in 2016) als eerste in het land voldeden aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutraal Gebouw).

MARKANT UITERLIJK
De bestaande rijtjeswoningen uit de jaren twintig aan de Hogenkampseweg en omgeving in Renkum waren technisch en in afmeting onvoldoende toekomstbestendig om er een ingrijpend verduurzamings- en renovatieplan op los te laten. De woningen hadden wel een markant uiterlijk. Daarom schreven Vivare en de gemeente Renkum voor vervangende nieuwbouw niet alleen een functioneel programma van eisen, maar ook een beeldkwaliteitsplan voor de woningen en de infrastructuur. Ze vroegen drie partijen een plan te ontwikkelen voor slopen, bouw- en woonrijp maken en bouwen. De opdracht is binnen gehaald door Optimum Plus, een samenwerking tussen Van Campen Bouwgroep uit Zelhem en Klomps Bouwbedrijf. Op de foto’s is het resultaat te zien!

Bij de totstandkoming was er veel aandacht voor bewonerscomfort. Daarnaast is er goed gelet op gezondheid, opleverkwaliteit en betaalbaarheid. Dankzij een goed geïsoleerde schil houden de woningen de opgewekte warmte zo lang mogelijk vast. Hierdoor is de warmtevraag in de woningen beperkt. Dit heeft gezorgd voor een EPC-waarde van 0,0. De zonnepanelen op het dak brengen naar verwachting jaarlijks minimaal 3.100 kWh op. Daarnaast beschikken deze woningen over een gasgestookte HR-ketel, een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en lage temperatuurverwarming met vloerverwarming en convectoren. De duurzaamheidscore GPR-gebouw is gemiddeld 8,1. Deze 45 grondgebonden nieuwbouwwoningen gelden als het eerste opgeleverde ZEN-project. ZEN staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw: van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. ARX Architecten heeft gezorgd voor het ontwerp!